Unohtamisen lahja

Posted: 5 kesäkuun, 2006 in Mietteitä
Avainsanat:, ,

Kuten usein viikon alussa, tänäkin aamuna selasin kalenteriani ja puntaroin tulevia työtehtäviä ja sovittuja velvollisuuksia. Muistanko kaiken? Ja kuten niin usein ennenkin, erään päivän kohdalla epävarmuuteni alkoi kasvaa. Merkinnöistäni puuttui selvästikin jotakin – mutta mitä?

Uudessa Yliopisto-lehdessä (7/2006) pohditaan muistamista ja siihen vaikuttavia tekijöitä: aivojen toimintamekanismeja, unta, stressiä, ruokavaliota, ikää. Muistin on yleisesti uskottu heikentyvän vanhenemisen myötä, mutta kyse saattaa olla myös asenteesta. Mikko Puttosen kirjoittamassa jutussa Helsingin yliopiston psykologian laitoksen tutkija Virpi Kalakoski kertoo tutkimuksesta, jossa eri-ikäisten naisten piti muistaa eräs kertomus.

Tarinan kertominen sanatarkasti tuotti ikääntyneille selvästi enemmän vaikeuksia kuin nuorille, mutta kun tehtäväksi annettiin kertoa kyseinen tarina jollekin lapselle, erot hälvenivät: ikääntyneiden muisti toimi lähes yhtä hyvin kuin nuoremmilla. Kalakoski selittää ilmiön mielekkyydellä. Hänen mukaansa ikääntyneillä ei ole nuorten kaltaista halua osoittaa ja testata muistiaan, mutta kun muistamisella on jokin mielekäs tehtävä, vanhatkin motivoituvat.

Olen usein miettinyt muistin merkitystä. En usko, että ihmisen tarkoituksena on muistaa kaikkea kokemaansa pahaa, murhetta ja vastoinkäymisiä. Päinvastoin, kielteisten asioiden jatkuva märehtiminen tekee vain katkeraksi ja kyyniseksi. Siksi meille on annettu unohtamisen lahja. Näin sanoessani jään tietenkin miettimään alkaneen viikon velvollisuutta, jonka olen unohtanut. Kalakoskea vapaasti soveltaen jokin minussa on jo näemmä päättänyt, ettei kyse ole kovin mielekkäästä asiasta. Hmm.

kommenttia
 1. Tui sanoo:

  Ei ole mielekästä pitää päässään kaikenlaista sälää. On niin paljon tärkeitä asioita, jotka pitää muistaa. Tuo mielekkyyspointti on minusta hyvä, en olekaan ajatellut asiaa siltä kannalta. Liian lyhyet yöunet heikentävät myös muistia, luulisin.

  Mukavaa työviikkoa! Ehkä se puuttuva palanenkin löytyy :)

 2. Viides rooli sanoo:

  Jep, Tui, uni on luonnon paras lääke ja pitää muistinkin vetreänä. Minua huvittaa itseänikin, minkä asian olen tällä kertaa tahtonut ohittaa – mutta viimeistään torstaina se selviää ;) Myös sinulle iloista alkanutta viikkoa!

 3. Iän myötä kyky erottaa olennainen epäolennaisesta paranee. Se on ihanaa.

 4. Viides rooli sanoo:

  Tervehdys NS, lohdullista tietää, jos niin tosiaan käy. Omaa kykyäni poimia asioista oleellinen en menisi kehumaan, mutta sen sijaan olen huomannut, että iän myötä halu keskittyä itseään kiinnostaviin asioihin kasvaa. Ehkä se on itsekkyyttä, ehkä väsymistä kaiken maailman turhanpäiväisiin trendeihin.