Julkisia (t)iloja

Posted: Touko 23, 2006 in Kuvataide

Se näky on säilynyt mielessäni vahvana. Helsingin Tuomiokirkon edustan portaille asetellut 3000 miesten käytettyä pikkutakkia avautui Senaatintorille kerääntyneen väen edessä kuin täyteläinen fresko. Vaikka kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen Tie-teos oli esillä ainoastaan kymmenen päivää vuoden 2000 kesäkuussa, se jatkaa olemassaoloaan ihmisten muistoissa ja tuhansina valokuvina; hetkenä ajasta, jolloin pääkaupungin tunnetuin tori muuttui yhdeksi Helsingin kulttuurikaupunkivuoden lumoavimmista paikoista. En ole ainoa, jota Kaikkosen teos aidosti sykähdytti. Taiteilija on kertonut, miten öisin rappusilla oli pientä vipinää, kun ihmiset toivat lisää takkeja ja asettivat ne värin mukaan omalle kohdalleen: tuossa on minun paikkani.

Minusta on paitsi äärettömän nastaa, myös ensiarvoisen tärkeää, että taidetta tehdään julkisiin tiloihin, jossa teokset ovat kaikkien nähtävillä – siitäkin huolimatta, että julkisessa tilassa taideteos joutuu usein kilpailemaan katsojien huomiosta ympäristössä, jossa on liikennettä, melua ja läjäpäin visuaalisia virikkeitä. Ja aina on tietenkin olemassa myös vandalismin vaara. Valitettavasti.

Myös toinen Kaikkosen julkisiin tiloihin tekemä teos onnistui hurmaamaan minut täysin. Vuonna 1999 Tampereen keskustassa liehui 400 pikkutakkia. Kaupungin viranomaisille entisen Finlaysonin tehtaan ja Frenckellin rakennuksen väliin pingoitetut takit olivat hämmentävä hanke. Teoksen toteuttamista vastusti viimeiseen asti mm. liikennelautakunnan puheenjohtaja; hän kun oli huolissaan sateella takkien alla ajavien autojen kunnosta. Kuvaavaa on se, että tamperelaiset ihastuivat Varjot-teokseen niin kovasti, että he vaativat sille lisäaikaa. Lopulta takit heiluivat kaupunkilaisten ilona puoli vuotta.

Myös Tie-teos oli vähällä jäädä toteutumatta, kiitos Kulttuurikaupunkisäätiön, joka ei aluksi ollut hyväksyä koko ideaa. Kun myönteinen vastaus vihdoin heltisi, säätiö ei antanut taiteilijalle lainkaan taloudellista tukea, vaan Kaikkonen maksoi itse kaikki teoksesta koituneet kulut. Kuitenkin taiteilijaa vaadittiin käyttämään teoksesta kertovan materiaalin yhteydessä Kulttuurikaupunkisäätiön logoa, ikään kuin kyse olisi ollut säätiön sponsoroimasta hankkeesta.

Yksi hauskimmista julkisista taideteoksista löytyy sekin Tampereelta. Hanna Vihriälän (nyk. Jaanisoo) Terälahden koulun ulkoseinään tekemä Hajuaistit aakkosjärjestyksessä (2003) on hilpeä jo nimistöltään. Onko kenelläkään muuten tietoa, minkä näköinen otus on mölytrubiaali? Hengen ravintoa tamperelaisille tarjotaan myös puistonpenkeissä, jotka on koristeltu suosittujen muusikoiden sanoituksilla. Täksi kesäksi luvassa on viisi uutta rock-penkkiä. Ja lopuksi vinkki uusista julkisista iloista, joiden toteuttajat löytyvät blogimaailmasta. Joutsassa avautuu 4.6. Merja Metsäsen ja Raimo Auvisen hallinnoiman Haihatuksen kesänäyttely, joka tänä vuonna lavenee hehtaarin verran viereiselle pellolle. Yhteiskuntaa railakkaastikin kritisoivan näyttelyn avoin kutsu löytyy täältä.

Mainokset
kommenttia
 1. merja sanoo:

  Ihailen suuresti Kaarina Kaikkosta, Hanna Jaanisoonkin tiedän hyväksi taiteilijaksi ja kuulostivatkin kiinnostavilta nuo mainitsemasi teokset. Tarttis käyrä tampereella!

  KIITOS! kun autat levittämään haihatuskutsuamme!

 2. Viides rooli sanoo:

  Hei Merja, tottahan sitä pitää levittää ilosanomaa Haihatuksen huveista. Aion itsekin tulla katsastamaan näyttelynne, avajaisiin en ehdi, mutta onhan tässä kesä aikaa!

 3. mediaope sanoo:

  mitä tälle saitille tapahtu nyt?

 4. Viides rooli sanoo:

  Miten niin – mitä tapahtui? Onko teillä siellä Rovaniemellä joitakin Lordin voiton jälkeisiä harhoja?

 5. mediaope sanoo:

  tää on ihan pelkkis täällä, tekstiä ja linkkejä. Eikö muilla?

 6. Viides rooli sanoo:

  Onko ketään linjoilla – toimiiko Viides rooli -sivusto muille kävijöille? Oma koneeni näyttää sivut normaalisti.

 7. mediaope sanoo:

  nyt toimii taas, olipa outo juttu,
  voi olla, että oli mun selaimen bug

 8. Viides rooli sanoo:

  Jep, vian täytyy olla siellä pohjoisessa. Ystäväni tsekkasivat pyynnöstäni sivustoni kunnon; se toimii täällä etelärannikolla aivan moitteettomasti. Kiitos kuitenkin, kun hälytit ongelmista. Arvostan sitä suuresti.

 9. Miss Foxy sanoo:

  kyllä, ne takit olivat upeita. liikuttavia.
  varsinkin Tampereen takit, jotka tuontuivat olevan menossa sisään töihin Finlaysonin portista.

 10. Viides rooli sanoo:

  Tervehdys, Miss Foxy. Osuit naulan kantaan: liikuttavia. Kaikkosen teoksissa on todellakin sitä jotakin, joka saa tunteet läikähtämään.

 11. Tui sanoo:

  Me, Marian studion Maria ja Tuumailun Tui, olemme perustaneet kollektiiviblogin Runotorstai. Käyhän tutustumassa tämän http://runoruno.vuodatus.net -linkin kautta. Blogi on vielä aivan alkutekijöissään, mutta toivomme sen löytävän osallistujia ja lukijoita.

  Runotorstain sisarblogi on Valokuvatorstai ja sen osoite on http://inspis.vuodatus.net.