Taito hyppysissä

Posted: Touko 21, 2006 in Kulttuurin kentällä

Ensimmäiseksi katse poimii seinille ripustetut Riitta Nelimarkan värikkäät ja veikeät teokset. Sitten tuleekin tenkkapoo: avoinna on monta ovea, joista jokainen vie käden taitojen äärelle. Joensuussa lauantaina avattu Taitokortteli on käsityökulttuurin ystävien innoittava keidas, huoneet täynnä silmäkarkkeja ja tyylikkäitä tarvekaluja, hehkuvin värein loistavia villaneuleita ja pellava-asuja, astioita, tekstiilitaidetta, poskettoman hilpeitä koriste-esineitä – käsityöyrittäjien aatelin ja ennakkoluulottomien tulokkaiden upeita tuotoksia. Käytävän päässä on kudontasali, jonka 18 kangaspuut muodostavat majesteettisen kokonaisuuden. Naapurihuoneissa toimii tekstiilipainotteinen Nuorisoverstas, ja yläkerrassa tulija voi uppoutua Joensuun Taiteilijaseuran taidelainaamon ja gallerian teoksiin.

Mutta parasta on itse talo. Kauppatorin laidalla sijaitseva vanha sveitsiläistyylinen puutalo, jonka talousneroksikin kutsuttu kauppaneuvos Antti Juhana Mustonen rakennutti 1869-70, on kaunis kuin koru, täynnä viehättäviä yksityiskohtia: kaartuvat portaat, päätyparvekkeet, suuren salin kaari-ikkunat, alkuperäismallien mukaan tehdyt, tunnelmalliset tapetit, koristeleikkaukset, kakluunit. En olisi suin surminkaan tahtonut poistua rakennuksesta, vaan mieleni teki jäädä istuskelemaan Kauppaneuvoksen kahvilaan, herkutella kermaleivoksilla ja kaivaa repusta esiin muistikirja, johon olisin raapustellut onnellisia ajatuksia. Mutta linja-auto oli viemässä minua vaaroille, enkä voinut jättäytyä kyydistä.

Mutta lupaan sinulle, Petra Kärnä, Pohjois-Karjalan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja ja Taitokorttelin primus motor: minä tulen takaisin ja kannan kotiini ja ystävilleni taitavien tekijöiden sydäntä sykähdyttäviä luomuksia. En ole sinua koskaan tavannut, mutta kiiriköön tämä viesti korviisi: olet tehnyt hienon palveluksen paitsi suomalaisille käsityöyrittäjille, myös ja ennen kaikkea meille matkailijoille. Kiitos siitä.

Lisäys 2.8. klo 22.00
Kuten Petra Kärnälle lupasin, palasin Joensuuhun ja tein samalla Taitokorttelista jutun. Se löytyy Apu-lehdestä nro 30/2006.

kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Ihastuttavan kauniilta kuulostaa tämä talo! Onko se uusi rakennus? Vietimme muutamia ihania päiviä Joensuussa ja ympäristössä kesällä 2000 läheisen serkun kotona. Muistan Käsityöläisten talon iso vintti jossa oli kauniita teoksia! Sekin oli kauppatorin laella. Oli vaikeata valita niistä mutta kyllä sieltä löytyi matkamuistoja ja tuliasia. Olenko kertonut että olen savossa syntynyt, jotta Joensuun, Heinäveden, Savonlinnan ja Varkauden seudut ovat sukuloinnin matkoilta rakkaat?

 2. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, olet varmasti nähnyt Mustosen talon Joensuussa vieraillessasi. Se oli vuosia kaupungin omien virastojen käytössä, joten vain harva pääsi ihastelemaan talon kauniita sisätiloja. Sitä on kunnostettu ja entisöity jo pitkään. Kyse on suuresta visiosta, monenlaisia palveluja tarjoavasta käsityökorttelista, joka nyttemmin on saanut uuden nimen, Taitokortteli. Täältä löytyy lisää tietoa, sukella sivulle 13:
  http://pk.yrittajat.fi/joensuu/www/data/kipina_lehti/kipin%E4_4_05_pdf%E4%E4_varten_.pdf

 3. marja-leena sanoo:

  Kiitos tästä, Viidesrooli! On mukavaa lukemista ja talo näyttää tutulta. Tulee kova halu käydä siellä taas!