Muumimamma rulettaa!

Posted: Touko 11, 2006 in Sanojen mahti

Musiikintutkijan uralle tähtäävä Anni on virittäytymässä kesämoodiin ja uusinut Viulunsoittaja katolla -bloginsa ilmeen. Nyt merkintöjä tarkkailevat ihanat Muumit. Tove Janssonin hahmoja katsellessani jäin miettimään, kuka heistä puhuttelee itseäni eniten. Vuosien saatossa tykästymisen kohteet kun tuppaavat vaihtumaan ja eri asiat nousevat tärkeiksi.

Monissa viimeaikaisissa yleisöäänestyksissä Pikku Myy on vetänyt pisimmän korren, mutta minuun vetoaa tällä hetkellä Muumimamma: kekseliäs perheenäiti, loistava kokki ja lähimmäistensä lämmin lohduttaja, jonka rakkauden määrää eivät mitkään mitat riitä laskemaan. Parasta hänessä on vankkumaton rauhallisuus. Kun Muumiperhettä hätistelevät katastrofit – meri tulvii, outoja asioita tapahtuu, Mörkö jäädyttää maat ja mannut, kummallista väkeä ilmestyy – Muumimamma ei hämmästy mistään.

Oiva esimerkki löytyy Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjasta. Kun pyrstötähti putoaa, ja koko Muumilaakso hälisee tapauksesta, Muumimamma se vain leipoo. Silloin astuu taloon Piisamirotta alias filosofi, jolle Muumimamma tahtoo tarjota lämpimäisiä:

”No, miten pyrstötähden laita on” kysyi Muumimamma.
”Se lähestyy”, Piisamirotta sanoi. ”Maailman lapset voivat valittaa ja pelätä, mutta filosofi ei koskaan!”
”Saanko tarjota piparkakkuja?” Muumimamma kysyi.

Maailmanloppu tulossa, mutta sehän nyt ei estä nauttimasta muutamaa piparia tuhoa odotellessa. Eikö tässä ole asennetta?

Mainokset
kommenttia
 1. mediaope sanoo:

  näin on, ja kaikki mikä on hauskaa on hyvää vatsalle.

 2. Viides rooli sanoo:

  Hei mediaope, taidat puhua kokemuksen rintaäänellä? ;)

 3. Miss Foxy sanoo:

  Mamma on niin kovin liikuttava saarella, kun kaipaa Muumilaaksoon, ja alkaa maalata kukkia seinille, kun saarella ei mikää kasva. sitä se poissa kotoa-fiilis teettää.

 4. SusuPetal sanoo:

  Mamma on ihana, mutta jokainen äiti tuntee varmaan syyllisyyttä verratessaan itseään Muumimammaan -voi sitä kärsivällisyyden määrää! Se on epäinhimillistä:) Muumipappa on hajamielinen, epälooginenkin, hänessä on paljon enemmän inhimillisiä piirteitä kuin mammassa, en usko isien syyllistyvän verratessaan itseään Muumipappaan.
  Jokainen äiti haluaisi olla Muumimamman kaltainen, lempeä, rakastava, kärsivällinen, luottava ja tyyni, mutta harva siihen pystyy. Joskus tuntuu, että Muumimamma ylläpitää äiti-myyttiä… näin ehkä vähän kärjistäen, mutta ihan oikeasti, olen tavannut äitejä, jotka selvästikin kärsivät Muumimamma-syndroomasta ja ahdistuvat, koska eivät pysty samaan.

  Hmm, latistinko minä nyt täysin mamma-euforian? Se ei ollut tarkoitus, pidän itsekin mammasta, mutta joskus tuntuu, että hän saa enemmän pahaa aikaan kuin Mörkö:)))
  Voi, kun joku pystyisi halaamaan Mörköä! Sitä se kaipaa.

 5. Viides rooli sanoo:

  Kiva kun tulit käymään, Miss Foxy. Jep, Muumimamma saarella on aivan lutuna. Itse asiassa kaikissa Muumi-kirjoissa on niin paljon riipaisevia ja toisaalta niin huvittavia kohtauksia, etten voi kuin ihailla Janssonin sanoilla piirtämisen taitoa.

  Hei SusuPetal, ei minun Muumimamma-euforiani noin vähästä taitu. Tokihan hänestä saisi myös sietämättömän esikuvan, mutta itse en näe tarpeelliseksi edes yrittää toteuttaa asioita omassa elämässäni Muumimamman vertaisesti. Suotakoon hänelle Madonnan kaltainen ylivertaisuus (ja nyt en puhu siitä laulajasta). Onhan Muumimammakin kuitenkin (vain) romaani- ja sarjakuvahahmo – kai?

 6. SusuPetal sanoo:

  No hyvä, että euforia elää:)
  Joo, ja Muumimamma on silkkaa fiktiota, pakko olla:)

 7. Tui sanoo:

  Muumimamma, ehdottamasti. Ja mamman laukku, pyrin aina siihen, että käsilaukku on mahdollisimman iso: kukkaro. kännykkä, avaimet, kalenteri, nenäliinoja, kyniä, meikkejä, kirja, varasukat, eväät, juomapullo, kurkkipastilleja jne. Vaippoja, vauvanruokapurkkeja ja liitsaantuneita banaaneja ei onneksi enää tarvitse kantaa. Mutta mistä kivannäköisiä isoja laukkuja löytää?

 8. Viides rooli sanoo:

  Hei Tui, tietenkin Muumimamman käsilaukku! Se tuo mieleeni Maija Poppasen ihanan kassin, josta löytyi mitä vain, jopa naulakko. Sitähän voi aina tarvita.

  Olen itsekin etsinyt jo vuosia hyvännäköistä isoa käsilaukkua. Amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa olen bongannut laukkuja, jotka ostaisin välittömästi. Viimeksi muistaakseni Diane Keaton kanniskeli jossakin komediassa aivan syötävän ihanaa, isoa, tyylikästä käsilaukkua.

 9. Haavetar sanoo:

  Minä taasen koen sen hyvänä, että voin löytää Muumimammasta esikuvan.

  Pidän erityisen paljon myös Nuuskamuikkusesta ja Tuutikista/Tuu-Tikista.

  Janssonin Muumi-tarinat ovat uskomattoman rikkaita ja syvällisiä, viisaita ja lempeitä. Palaan niihin aina uudestaan ja uudestaan.

 10. Viides rooli sanoo:

  Hei Haavetar, minäkin palaan toistuvasti Muumitarinoiden äärelle. Jostakin syystä luen niitä yleensä kesäisin, en tiedä miksi. Sen sijaan Tove Janssonin novellikokoelmat ovat selkeästi talvilukemista. Aika huvittavaa, kun sitä oikein ajattelee.

 11. Haavetar sanoo:

  Nyt kun mietin, niin minulla on vastaava jako.
  Ja vielä – pidin jo lapsena paljon Muumien tavasta käsittää perhe ja hoiva. Aikuisperheeni on ”rakenteeltaan” tavanomainen, mutta suku- ja hoivakäsitystäni Muumitarinat ovat varmasti muokanneet. Ja toki Muumitarinoiden Mammalla on kovin perinteinen rooli, jota voisi kovastikin kritisoida. – Itse kuitenkin pidän siitä äidillisen lämmön kuvaamisesta, joka ei kohdistu vain biologiseen lapseen, vaan kaikkeen elävään. Jokaisella lapsella pitäisi olla elämässään Muumimamman kaltainen – jos ei äitinä tai isoäitinä, niin sitten vaikkapa naapurina. Ja se voi yhtä lailla olla tosielämässä joku pappakin.
  Äitienpäivän alla sanoisinkin ehkä mieluummin kuin ”onnea äidit”, niin ”eläköön äidillisyys”.

 12. Viides rooli sanoo:

  Tuo on totta, mitä sanot: jokaisella lapsella pitäisi olla elämässään joku Muumimamman kaltainen aikuinen. Mutta niinhän ei aina ole. Toisenlaisen näkökulman aiheeseen antaa SusuPetalin tämän aamun merkintä Minun äitini, joka löytyy täältä —-> http://susupetal.vuodatus.net/blog/131474

 13. Anu sanoo:

  Janssonin ”aikuisten” kirjoista löytyy yksi todellinen kesäkirja – nimeltään Kesäkirja. :) Suosittelen!