Poikamme maailmalla

Posted: Touko 9, 2006 in Kulttuurin kentällä, Matkakuumetta

Tänään muidenkin kuin tämän blogin spotit ovat kääntyneet kohti Tamperetta, jossa Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton visioi toisenlaisesta tulevaisuudesta. Kaikki kunnia Turning Point –seminaarin järjestäjille, mutta itse näkisin suurien sanojen – ”parhaat voimat synnyttävät sinfonian, joka toistaa James Finlaysonin 190 vuoden takaisen hyvinvointi-ihmeen sävelideaa” – sijasta ennemmin konkreettisia tekoja. Ja mitä tulee parin vuosisadan takaiseen todellisuuteen, eivätpä tainneet tehdastyöläisten olosuhteet silloin kovin kehuttavia olla.

Valtaosa tamperelaisista hengaileekin tänään Tammerkosken länsipuolella, kaupungin Keskustorilla, jossa pidetään Eurooppa-päivän valtakunnallinen päätapahtuma. Ja musiikkia piisaa, ollaanhan Manserockin mekassa. Negativen siirtyessä jo ison maailman areenoille, nuori polvi alkanee seuraavaksi fanittaa Strawelsia. Konkareille on tarjolla Dave Lindholmia, Werner Brosia ja Anssi Tikanmäkeä orkestereineen.

Ja lopuksi loikkaan Euroopasta Australiaan, jonne 23-vuotias Jukka Salminen on polkenut Bangkokista Malesian ja Indonesian kautta. Hän aikoo pyöräillä yksin maailman ympäri, kuuden maanosan ja 50 kaupungin kautta. Kilometrejä kertyy kaikkiaan noin 60 000. Vaikeuskertoimia on lisännyt matkaa edeltänyt kahden vuoden unettomuus, tai niin ainakin Salminen kertoo blogissaan. Kiehtova reissu, myös meille nettimatkailijoille.

kommenttia
 1. Miss Foxy sanoo:

  >>Parhaat voimat synnyttävät sinfonian, joka toistaa James Finlaysonin 190 vuoden takaisen hyvinvointi-ihmeen sävelideaa …. Me puhumme luovuuden, laupeuden ja lämmön johtajuudesta>>

  herregud, onneksi minun ei tarvinnut sanoittaa tätä tekstishittiä. mut se on Jaaaarille komeeta päästä esiintymään ennen Billy-boyta.

 2. Viides rooli sanoo:

  Tekstiä työkseni tekevänä minäkin kieltämättä kakoilin tapahtuman sanallisen suitsutuksen äärellä. Joku kollega on todella saanut maalailla pensseleistä suurimmalla ;)

 3. Maria sanoo:

  Tänään saattaisi olla hyvä mennä Tampereelle. Kameran kanssa, kun on tuota tapahtumaa… Clintonin vierailu myös kiinnostaisi, mutta lippujen hinnat ovat pökerryttävät. Mielenkiintoinen tuo pyöräily maailman ympäri! Vau. Ja hienot kuvat kaiken lisäksi!

 4. Viides rooli sanoo:

  Sinne vain historiaa taltioimaan kameran kanssa! Clintonista en nyt niin innostu, sitä paitsi uutisten mukaan häntä on jo vastassa joukko mielenosoittajia, mutta tällä kelillä olisi lokoista istuskella torin kupeessa ja nautiskella jäätelöä Isokynän & Co:n laulujen parissa.

  Tuo Salmisen blogi on tosi hieno, hän taitaa tehdä matkasta palattuaan vielä kirjan. Ainakin aineistoa riittää, jos hän jaksaa taltioida näkemäänsä ja kokemaansa yhtä intensiivisesti kuin tähän asti.

 5. Anna sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisesta fillarointilinkistä!

  Täällä ihmemaassa Mr. Clinton on viime aikoina ollut otsikoissa lähinnä ”taistelussaan lasten ylipainoa vastaan”. Pitää kuulemma silti presidenttikautensa ansioita suurempina kuin tätä ristiretkeään.

 6. Viides rooli sanoo:

  Hei Anna, ja hyvää kirjan ja ruusun päivää sinne ison rapakon taa! Luin juuri, että Clintonin presidenttikauden poliittisia saavutuksia arvostetaan laajalti, mutta eihän häntä niistä muisteta… Tuo Jukka Salmisen pyöräretki on ääresti kiinnostava. Hatunnosto moiselle rohkeudelle.

 7. Maria sanoo:

  Näin Tv-uutisista, että joukko ihan tavallisen näköisiä ihmisiä oli rennosti pukeutunutta Clintonia Pirkkalan lentokentällä vastassa ja hän kätteli heitä. Minä kun luulin että Clintonin aikataulu on salainen. Olisi varmaankin kannattanut lukea printtimediaa asiasta. Valtionjohtoa ei kuulemma ilmaanutunut paikalle, mikä hieman ihmetyttää, vaikkeihan tämä mikään virallinen vierailu ollut. Clinton sentään yritti saada Amerikkaan kansallisen terveydenhuolto-ohjelman, mutta konservatiivit torpedoivat kaikki yritykset. Siis hiukan eri aatemaailma kuitenkin kuin Bushilla. Minusta sitä ei kannattaisi unohtaa. Asuin Amerikassa silloin kun Clinton oli presidenttinä, en tosin ihan loppuun asti. Reaganin koko presidenttikauden ajan asuin siellä.

 8. Viides rooli sanoo:

  Hei Maria, katsoin myös sen uutispätkän ja yllätyin samasta asiasta. Suomalaisen valtionjohdon puuttuminen voi selittyä Turning Point -seminaarin järjestäjien taustalla ja kohderyhmällä. Kysehän oli, ymmärtääkseni, lähinnä yksityiselle sektorille ja talouselämän vaikuttajille järjestetystä tapahtumasta.

  Kun edelliskommentissani kirjoitin, etten innostu Clintonista, sitä ei pidä missään nimessä tulkita Bushin politiikan puolesta puhumiseksi, koska siitä ei ole kyse. Lähinnä Clintonin vierailu toi mieleeni 1960- ja 1970-luvun amerikkalaisjulkkistapahtumat, jolloin Suomeen roudattiin milloin Virginialaista, milloin Sheriffi McCloudia suuren yleisön äimisteltäviksi.

 9. Maria sanoo:

  Muistan kyllä, kun Virginialainen tuli ja siitä tehtiin juttu, oliko se nyt Hymyyn vai mihin? Taisi olla joku naistenlehti. Juttua lukiessa mielikuvat miehestä rapisivat. En ole kuitenkaan ajatellut Clintonin vierailua samanlaisena tapahtumana. Puhematkat on nykyään(kin) Clintonin työtä, tapa vaikuttaa. Erityisen ansiokasta post-presidenttiaikaista työtä tekee Jimmy Carter, joka rakentaa asuntoja köyhille, on itse mukana rakennuksilla. Tai ainakin oli vielä muutama vuosi sitten. En ole kuullut mitään vähään aikaan.

  En ajatellut, että puoltaisit Bushin politiikkaa. :)