Digilorea kierrättämässä

Posted: Touko 4, 2006 in Mietteitä

Maan pienin viranomainen lennätti parikymmentä vuotta sitten Ulla Lipposen suomalaislasten sydämiin. Rouva itse jäi tosin monille tuntemattomaksi suuruudeksi, mutta maine hänen toimittamastaan kirjasta, 1980-luvun koululaishuumoria esittelevästä Kilon poliisista (SKS 1987) levisi kulovalkean tavoin, eikä maassa lopulta liennyt kolkkaa, jossa ei olisi toisteltu opuksen kaskuja.

Ansiokkaan uran Suomen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkistossa tehnyt tutkija juolahti mieleeni, kun pähkäilin Mediaopen, Maurelitan ja Tuin peräänkuuluttamaa tehtävää: keksi meemille parempi nimi! Paitsi lastenperinnettä, rouva Lipponen on tutkinut myös digilorea, uusmedian kautta leviävää kansanperinnettä. Hänen mukaansa perinnettä ei voi istuttaa eikä opettaa, vaan se elää, kuolee tai muuttuu käyttäjäkunnan ehdoilla. Kun ennen juttuja kerrottiin iltanuotiolla, nykyään niitä kierrätetään sähköpostin avulla. Nyrkistä nyrkkiin kulkenut tuntilappu on korvautunut tekstiviestillä. Mieluisia viestejä myös arkistoidaan.

Siitähän meemeissäkin on kyse, ystävyyssuhteisiin ja seurustelukulttuuriin liittyvästä kierrätettävästä tekstiperinteestä. Kännyköitä ja blogeja voikin syystä pitää vanhan albumiperinteen uusimpina versioina, digitaalisina muistoalbumeina.

Itse en ole kovin montaa meemiä kierrättänyt, mutta Satunnaisen lauseen absurdista ideasta innostuin oitis. Myös viiden esineen kavalkadeja on ollut hauska bongailla, mutta sen toteuttaminen omassa blogissani on toistaiseksi kariutunut teknisistä syistä (lue = perehdyn parhaillaan elämäni ensimmäisen digikameran sielunelämään). Mitä tulee meemin uudelleen ristimiseen, sopivan sanan hakuretki jatkukoon yhä.

Mainokset
kommenttia
 1. Tui sanoo:

  ”Siitähän meemeissäkin on kyse, ystävyyssuhteisiin ja seurustelukulttuuriin liittyvästä kierrätettävästä tekstiperinteestä. Kännyköitä ja blogeja voikin syystä pitää vanhan albumiperinteen uusimpina versioina, digitaalisina muistoalbumeina.” Aivan. Hyvin sanottu. Miksei itse koskaan keksi mitään järkevästi kiteytettyä analyysia? Tuo lainaus on erinomainen blogimeemin osamääritelmä.

 2. Tui sanoo:

  Tuleeko tänne kommentit läpi? Lähetin yhden aiemmin.

 3. Viides rooli sanoo:

  Tsau Tui, kyllä nuo sinun kommettisi ovat porhaltaneet perille. Sen verran täsmennystä, että digitaalinen muistoalbumi on nimenomaan Lipposen näkemys uusmedian avulla tallentuvasta digiloresta. En voi omia itselleni kunniaa kyseisestä analyysistä, se vain tuli mieleeni, kun lueskelin meemejä käsittelevää merkintääsi.

 4. Tui sanoo:

  Sama se kumpi teistä sen on sanonut, hyvin se on sanottu silti. Hyvä että tulivat perille, näytti mulla jonkin aikaa nollaa kommenteissa.

  Aurinko paistaa ja on ihana ilma!

 5. Viides rooli sanoo:

  Joo, olen kaihoten silmäillyt sinistä taivasta ja hinkunut mielessäni meren rantaan päivää paistattelemaan, mutta tänään duunit repesivät niin pahasti käsiin, että on ollut pakko keskittyä työhön, puhutella yli- tai aliminää ja kieltää mielikuvituksen siivin tehdyt laukkailut aurinkoisessa säässä.

  Tuo haluni täsmentää saattaa blogimaailmassa vaikuttaa kummalliselta, täällä kun tekijänoikeuksilla ei aina tunnu olevan juurikaan väliä, mutta muiden mielipiteiden ja säkenöivien ajatusten esittäminen omina tuntuu minusta moraalisesti väärältä. Ansio sille, jolle ansio kuuluu!

 6. Tui sanoo:

  Olen samaa mieltä, että lähteet pitää mainita myös blogeissa, niin teen itsekin. Tuossa kiitin vain ajatuksen sisältöä, ei ajatus siitä huonontunut, vaikkei se sinun alkuperäisesi ollutkaan :)

 7. Tui sanoo:

  Kuulostipa hoopolta. Siis asiasiäsltö ei myöskään parantunut, vaikka sanoja oli joku muu kuin sinä. Hohhoijaa, joskus kommentoiminen on tällaista…

 8. Viides rooli sanoo:

  Tui, ymmärsin pointin, vaikka kieltämättä minua hieman huvittaa tuo verbaalinen taitoluistelusi… Mutta hienosti pääsit maaliin! :)

 9. Tui sanoo:

  Vertauksesi on hyvä, koska minä en osaa luistella, joten sen mukaisesti sanat menevät välillä solmuun ja alkaa miettiä tuleeko loukanneeksi, vaikkei sitä tarkoita.

 10. Viides rooli sanoo:

  No hätä, jatketaan kommentointia, puolin ja toisin.

 11. Tui sanoo:

  Juu, tietenkin :) Kompastellen ja onnistuen.