Matkalla Rieväkylään

Posted: huhtikuu 28, 2006 in Kulttuurin kentällä

”Valun asfalttia pitkin…
tää on Tammelan tori vaan.
Tuossa kaahaa poliisitkin,
sanoo tyylikkäästi: Sori vaan!
Olen tamperelainen,
minun kioskissa lukee R.
Jos Tampere ois nainen,
se ois tosi syöjätär!”

Suomirockin riimimestari tietää, mistä Rieväkylässä ja suutareiden kaupungissa on kyse. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös Tampereella, jonka poskeen Juice laulaa tulleensa puuteriksi. Lähden viettämään Vappua naisten kaupunkiin, kuten sitä myös on kutsuttu, kiitos pumpuli- ja pellavatehtaiden, jotka alkoivat tahkoa kaupungille mainetta yli sata vuotta sitten ja tarjosivat työtä sadoille maaseudulta muuttaneille nuorille naisille.

Nykyään punatiiliset tehdasrakennukset ovat muussa käytössä, Finlaysonin tehdasalueesta on tullut kulttuuri-, viihde- ja panimokeskus ja Tampellan alueen rakennukset ovat saaneet väistyä uusien kerrostalojen tieltä. Niin muuttuu maailma, Eskoseni, ja Tammerkosken kupeeseen noussut työläiskaupunki eritoten. Mutta vielä on jotakin vanhaa tallella: Pyynikin näkötorni, jonka huipulta voi tarkkailla kahden järven väliin syntynyttä — ja eilen julkistetun tutkimuksen mukaan Suomen houkuttelevinta — asuinpaikkaa. Ja sieltä löytyvät myös paikkakunnan parhaat munkit.

Simaista Valpurin päivää teille kaikille! Tämä blogi hiljenee nyt muutamaksi päiväksi.

Mainokset
kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Hauskaa Vappua! Muuten onkohan Himmelblaun graafikka paja vielä olemassa Tampereessa, muistaakseen Finlaysonin talossa?

 2. SusuPetal sanoo:

  Mukavaa vappua Mansessa:)

 3. Viides rooli sanoo:

  Kiitos Marja-Leena ja SusuPetal. Ainakin Himmelblaun oman sivuston mukaan grafiikanpaja toimisi yhä Finlaysonin tiloissa. Täytyypä käydä vilkaisemassa ja ihailemassa ansiokkaan taiteilijakatraan töitä.

 4. Haavetar sanoo:

  Huisan ihanaista vappua Sinullekin!

  (Ja ne munkit ovat todellakin maailman parhaimpia – aurinkoisella terassilla nautittuina, nitisevän hissimatkan ja upeiden maisemien jälkeen. On siellä kahvion puolellakin kyllä harvinaisen somaa.)

 5. Tui sanoo:

  Oikein mukavaa ja rattoisaa vappua!