Antaa liikkeen viedä

Posted: huhtikuu 18, 2006 in Kulttuurin kentällä

Kun yhdysvaltalainen, modernin tanssin tienraivaajaksi sanottu Isadora Duncan pyörähteli paljain jaloin ja ohueen tunikaan verhoutuneena Pariisissa vuonna 1900, yleisö ihastui välittömästi hänen näennäisen spontaaniin tanssiinsa. Tässä liiteli kahleistaan irrottautunut nainen, jonka jokainen ele ja askel ilmaisi liikkumisen vapautta ja sen tuottamaa mielihyvää!

Tosiasiassa Duncanin liikekieli ei ollut kovinkaan kumouksellista, jos sitä verrataan tanssin varhaismuotoihin; primitiivisten heimojen tapaan ilmaista tanssilla tunteita ja mielialoja. Duncanin ilmeikkään ja tunteikkaan tanssityylin hätkähdyttävyys perustui pääosin tanssijan haluun irrottautua vuosisatojen aikana kehittyneen baletin liikekielestä, jota hän moitti kaavamaiseksi ja vangitsevaksi.

Tanssin iloa on tarjoiltu suomalaisille sunnuntaisin MTV3-kanavalla, kun tanssinopettajista ja julkisuuden henkilöistä kootut parit ovat kilpailleet milloin jiven, milloin rumban, milloin tangon askelin.

Ottamatta kantaa itse ohjelmaformaattiin, minua on kiehtonut tuomareiden tapa arvostella tanssijoita. Vaikka tähtäimessä on oikeaoppinen tanssi, tärkeintä ei kvartetin mielestä ole täydellinen tekninen taito, vaan uskallus käyttää kehoaan ja kyky antautua musiikille ja hetkelle. Antaa liikkeen viedä. Lisäpisteitä on ropissut riskinotosta, eläytymisestä, persoonallisuudesta ja yllätyksellisyydestä. Minusta se on ollut ilahduttavaa.

Juuri tuosta, ilmaisun vapaudesta ja rohkeudesta, nautin aina tanssiesityksiä katsoessani. Hetkistä, jolloin maailma jauhautuu tomuksi ja jäljelle jäävät vain tila, musiikki ja tanssijat. Ja taas suuntaan spotit ja fanfaarit kohti Tamperetta (joka Tilastokeskuksen mukaan tukee yksittäisistä kunnista eniten kulttuuria) sekä Hällä-näyttämöä, missä tänään käynnistyy nykytanssifestivaali Tanssivirtaa. Myös baaritiskiin nojailijoiden on syytä olla tarkkana, sillä tanssitaiteen läänintaiteilija Jukka Virtalan ideoima oheisfestivaali tarjoaa keskustan kapakoissa hittiä, hottia, salsaa ja flamencoa.

Lisäys klo 16.00
Päivitin sivustoni blogilistaa. Olen myös etsinyt kevään kunniaksi (ja mediaopen hienojen bannereiden innoittamana) uutta ilmettä sivustolleni, mutta vielä en ole löytänyt mieleistäni, joten saatte toistaiseksi tyytyä siniseen hetkeen ja yläliepeen reikäiseen palloon.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Myös minä pidän Elstelän ja Keräsen pienoisnäytelmistä, jollaisiksi niitä voi hyvällä syyllä luonnehtia. Kaksikko tietää, että on panostettava siihen, mitä osaa – silloin puutteet eivät paista niin selkeästi.

  Oli myös kiinnostavaa katsoa, miten tuomarit suhtautuivat Keken partnerina tanssineen Helena Ahti-Hallbergin avoimesti seksikkyyttä korostaneeseen tyyliin. Kvartetti kehui kohteliaasti tanssijattaren asua, mutta pisteitä siitä ei herunut. Eritoten Uotisen ilmeistä oli luettavissa, miten tavanomaisena hän vetoa piti: tämä on jo nähty tuhannet kerrat.

 2. Tui sanoo:

  Tanssii tähtien kanssa ohjelmassa minua on ilahduttanut myös se, että tuomarit ovat arvostaneet persoonallista otetta. Oma suosikkiparini Kristiina Elstelä ja Marko Keränen on viehättänyt juuri sillä, että he ovat korostaneet tanssin näytelmällistä, esityksellistä puolta. Saman ovat varmaan huomanneet katsojatkin. Lisäksi moniin keski-ikäisiin ja vanhempiin naisiin on varmaan vedonnut iällisesti epätasaisen parin keskinäinen kemia.

  Isadora Duncanista kertova elokuva taisi olla ensimmäisiä aikuisten elokuvia, joita näin elokuvateatterissa. Oli muuten kokemus.

 3. SusuPetal sanoo:

  Duncan on nimenä tuttu, ei sen enempää. Josephine Baker on enemmän makuuni.
  Luin jostakin, että paritanssikursseille on nyt ollut tungosta, kiitos ”Tanssii tähtien kanssa”.

 4. Tui sanoo:

  Yleisöön suomalaisen miehen oloisen englantilaisen ja aikuisen naisen seksikkyys vetosivat. heissä oli kyllä minusta jotain sympaattista. Eniten minua harmitti KAtja Kannonlahden putoaminen, hänestä hehkui todellinen tanssin ja oppimisen ilo tai ainakin hän osasi välittää sen meidän kotikatsomoon.

 5. Viides rooli sanoo:

  Hei SusuPetal, Duncanin, Bakerin ja (kolmanneksi lisään vielä) Martha Grahamin (1894-1991) ansioksi on luettava, että he kaikki uudistivat näkemystä tanssista hyvin radikaalilla ja rohkealla tavalla. Ennen kaikkea he toivat länsimaiseen tanssiin kehollisuuden. Filosofisen aikakauslehden niin & näin sivustolla on kiinnostava artikkeli Tanssin sukupuolisuudesta (kirjoittajana Juha Varto), jossa Graham arvostelee eurooppalaisten tanssijoiden suurinta ongelmaa: neitsytmäisyyttä. Se löytyy täältä:
  http://www.netn.fi/495/netn_495_varto.html

 6. Viides rooli sanoo:

  Olen samaa mieltä, Tui. Minustakin oli sääli, että Katja Kannonlahti putosi niin varhain kisasta. Hän oppi hämmästyttävän nopeasti vaikeimmatkin askeleet ja kuviot, mutta mikä tärkeintä, hän suorastaan hehkui ja poksui tanssimisen iloa.

 7. Viides rooli sanoo:

  Hei SusuPetal, millainen oli se "trés chic!"? Värit, muoto, näkyikö yläliepeessä blogin nimi, näkyivätkö blogiluettelot? Kerro heti, etsin kuumeisesti uutta ilmettä!

 8. SusuPetal sanoo:

  Vau, täällähän on tehty kevätsiivous ja sisustettu uudestaan! Kuulaan ja seesteisen näköistä. trés chic!

 9. SusuPetal sanoo:

  Tai sitten on kummituksia liikkeellä…nyt sivu palautui taas entiselleen???? Äsken oli erilainen. Vai minunko silmissäni…vikaa?

 10. SusuPetal sanoo:

  Muoto oli sama, sininen pohjaväri, yläbannerissa jokin nouseva(sininen) aurinko tai vastaava kuvio? Bannerissa blogin nimi. Blogilaatikot olivat samanlaisia kuin nyt.
  Meni kyllä niin nopeasti ohi silmieni, että ihan varma en ole, blogin nimi etubannerissa kiinnitti eniten huomiota.
  Olisiko sininen ollut vähän vaaleampi?

 11. Viides rooli sanoo:

  Kiitos, SusuPetal. Kokeilin tosiasiassa pariakymmentä pohjaa, joista osa oli aivan hirveitä. Onneksi et eksynyt sellaisen aikana blogiini. Yritän jäljittää tuon kuulaan ja seesteiseksi kehumasi version uudelleen.

 12. SusuPetal sanoo:

  Tämä ei ole se, minkä näin, mutta ihan mukava tämäkin, ehkä vähän laimea minun makuuni, mutta se johtuu ihan siitä, että pidän voimakkaista väreistä.
  Tuosta bannerin kiekurasta pidän

 13. SusuPetal sanoo:

  Tämä kuu, joka on nyt sivupohjana, on hieman sekava.
  Heh, ei tässä pysy mukana:)

 14. SusuPetal sanoo:

  Tässä on kynä oikeassa sivulaidassa, aika asiallisen näköinen, ei oikein sytytä.