Mustaa naurua

Posted: huhtikuu 7, 2006 in Arjen ilot

Elämä on täynnä absurdeja tilanteita, joiden huvittavuuden tajuaa vasta jälkeenpäin. Tai ehkä se johtuu ainoastaan itsestäni, olenhan sukujuuriltani hämäläinen, hidas ja harkitseva, kuten Wikipedia kuvaa heimooni liittyviä stereotypioita.

Pohdin pari päivää sitten vapauttavaa naurua, mutta jäin miettimään, onko nykyaikana aiheita, joita ei voisi esittää koomisessa valossa. Onko vielä olemassa naurulta kiellettyjä tabuja? Itselleni tulevat heti mieleen pedofilia sekä lasten henkinen pahoinvointi, jotka ovat sen verran ahdistavia asioita, että niille tuskin kukaan haluaa nauraa. Uskon veljistä ja sisarista on kerrottu kaskuja maailman sivu, mutta viime aikojen tapahtumien myötä asenteet ovat selvästi kiristyneet, ja esiin on noussut tahoja, jotka tulkitsevat kaikki uskontoon liittyvät vitsit jumalanpilkaksi.

Entäpä kuolema? Onko Viikatemiehelle nauraminen sopimatonta? Minusta ei, ja näin sanoessani en missään nimessä väheksy saati pilkkaa kenenkään surua tai menetyksen tuomaa tuskaa.

En ole ainoa, joka on nähnyt kuolemassa huvittavia piirteitä. Tai ehkä pitäisi sittenkin puhua elämän merkillisyyksistä, jotka paljastuvat vasta kalman astuessa areenalle. Kirjahyllyni kätköistä löytyy obduktiopreparaattorina oikeuslääketieteen laitoksella työskennelleen, nyt jo edesmenneen Valtteri Suomalaisen Kuolet vain kahdesti (Recallmed, 1994), ruumiinavausten äärellä syntynyt tarinakokoelma, jota ei voi nauramatta lukea.

Esimerkistä käy tiskaajan tapaus, joka oli päätynyt tutkimuspöydälle hypättyään kolmannen kerroksen ikkunasta. Syytä ”pikahissin” ottamiseen ei työpaikan tai poliisien papereiden perusteella ollut. Sen sijaan hänen vatsastaan löytyi yhdeksän normaalikokoista ruokailuveistä, seitsemän haarukkaa, 13 teelusikkaa sekä hammasharja. Yksi kysymys nousee tietenkin yli muiden: miksi?

Suomalainen kertoo kirjassaan kollegoidensa teorioista. Yksi arveli tiskaajan hankkineen lisäpainoa hyppyitsemurhaansa varten. Toinen taas epäili tukevaan kokoon vedoten tiskaajan olleen ilmiselvästi kova syömään, jolloin ruokailuvälineet ikään kuin huomaamatta lipsahtivat alas kurkusta. Suomalaisen oma arvaus liittyi vainajan ammattiin: syömällä osan välineistä tämä kuvitteli pääsevänsä vähemmällä tiskaamisella. Hauskaa? Ehkä ei, mutta preparaattoreiden aatokset vahvistavat ainakin yhden sanonnan todeksi: raskas työ vaatii raskaat huvit.

Mainokset
kommenttia
 1. Viides rooli sanoo:

  Hei Marja-Leena, ja hauskaa saada vieras noin kaukaa, pallon toiselta puolelta!

  Suomalaisuudesta ja historiasta saat kiinnostavaa tietoa myös Harmaasusien sivuilta eli täältä: http://www.greywolves.org/artikkelit/ (Harmaasudet on aktiivinen historianelävöittämisyhdistys)

 2. marja-leena sanoo:

  Mielenkiintoista! Musta nauru kuullostaa samalle kun ”black humour”.

  Kiitos tuosta wikipedia linkistä suomen heimoista! Siinä onkin paljon lukemista ja kiinnostavaa tietoa. Minäkun haluan oppia enemmän suomalaisuudestani, ja savolaisuudestanikin!

 3. marja-leena sanoo:

  Tunnen Harmaasusien sivut, mutta en ole käynnyt pitkään aikaan. Kiitos muistutuksesta!

 4. marja-leena sanoo:

  Tuli sitten mieleen suomalainen ARKEO Net http://www.arkeo.net/
  Tunnetko? Minulle siitä on löytynyt paljon kiinnostavaa Finno Ugrien kivitaiteesta ym.

 5. Viides rooli sanoo:

  Arkeologian harrastajien nettisivut ovat minulle uusi tuttavuus. Kiitos hienosta vinkistä!

 6. Viides rooli sanoo:

  Tsau Tui, ja tervetuloa seilaamaan kanssamme historian uumeniin! Nuo Harmaasusien sivuilla olevat artikkelit ovat todella kiehtovia, niiden parissa uppoaa tunti jos toinenkin. Ja tutustupa joutessasi myös Marja-Leenan sivustoon.

 7. Viides rooli sanoo:

  Tervehdys, Tuulisuoja, ja mukavaa nähdä sinut täällä! Olen ihaillut Harmaasusien toimintaa vain ulkopuolelta, mutta miten monta kertaa olenkaan toivonut, että omassa nuoruudessani olisi ollut samankaltainen joukko, jonka kanssa olisi voinut yhdessä perehtyä menneen maailman saloihin ja tapoihin.

  Ja kunhan kevät tästä etenee, pyrähdän shoppailemaan Pukkisaaren rautakautiseen kauppakylään: http://www.sommelo.fi/

 8. Tui sanoo:

  Täällähän on kiinnostavia linkkejä jaossa.

 9. tuulisuoja sanoo:

  Oih, harmaasudet! Viitisen vuotta sitten Ykköseni innostui larpaamisesta. Historiasta hän on ollut aina kiinnostunut. Löysimme toinen toistaan upeimpia nettisaitteja, mutta Harmaasusien uutteruus, harrastuneisuus ja luovuus olivat omaa luokkaansa. Upeasti ottivat nuoret aikuiset itseään reilusti nuoremman kokelaan mukaansa. Niin elävöityi historia. Erittäin hienoa tomintaa!

 10. Tui sanoo:

  Marja-Leenan sivuilla jo piipahdinkin. Minusta aina hienoa, kun netissä pyörivät toimivat välittäjinä muille ja vinkkaavat kiinnostavia sivuja. Kaikkea ei itse löydä ja joskus löytää vinkkien kautta jotain mitä ei ole hakenutkaan mutta huomaa kiinnostavaksi.

 11. Viides rooli sanoo:

  Totta. Minulle tulee netissä kulkiessani välillä mieleen lapsuuden ajan pelit, kuten Afrikan tähti, jossa uusi määränpää (tai tehtävä) löytyi pahvikiekkoa tai korttia kääntämällä. Nyt sukeltelen mielelläni kiinnostavina pitämieni bloginpitäjien löytöjen ääreen. Erityismaininnan ansaitsee tietenkin Pinseri, jonka sivuston kautta olen saanut hämmästellä ties miten monta kertaa elämän ja maailman merkillisyyksiä.

 12. marja-leena sanoo:

  Kiitos Viides rooli kun lähetät lukijoita minun blogille! Aivan samaa mieltä tämän netin hienoudesta, ja mahdollisuus löytää monta kinnostava blogihmistä ympärin mailmaa. Pinserille erityiset kiitokset, siitä löysin suomalaisia blogeja, ja saan harrastaa ruostunutta suomenkieltä!

 13. Viides rooli sanoo:

  Marja-Leena, on mukavaa, jos muutkin löytävät blogisi. Aiheesi ovat kiinnostavia, ja kuten aiemmin sanoin, blogisi lukeminen on oivaa englannin kielen harjoitusta.