Unenomaisia välähdyksiä

Posted: maaliskuu 9, 2006 in Kuvataide

On yö, raju ukonilma nousee ja mustien pilvien lomasta lyö äkkiä valtava salama. Se osuu heinäseipääseen, ja kuivuneet korret syttyvät välähtäen tuleen. Yhä korkeammalle nuolevat liekit heijastuvat tien toisella puolella sijaitsevan talon ikkunasta sisään, josta niitä katselee isoisän kylkeen painautunut poika. Liekehtivä varjokuva on suuri ja pelottava, kuin enne tulevista tapahtumista, talvisodan kauhuista, evakkoretkestä ja isän kaatumisesta rintamalla.

Öinen lapsuudenmuisto kesältä 1939 on Reino Hietasen, Äyräpäässä Karjalan Kannaksella syntyneen taidemaalarin, jonka retrospektiivinen näyttely avautuu perjantaina Helsingin Taidehallissa. Myös liekehtivä heinäpaali löytyy joukosta.

Minä pidän Hietasen maalauksista, niiden hallituista väreistä ja tunnelmasta. Hänen teoksensa ovat näennäisesti yksinkertaisia, unenomaisia välähdyksiä, joissa nousevat esiin arjesta tutut esineet: putket, kankaat, pöydät, astiat. Ne eivät järkytä tai synnytä sensaatioita vaan jotakin suurempaa: syvän rauhan.

Edessä on kuvantäyteinen viikonloppu, sillä lisää silmäniloa on tarjolla Kaapelitehtaalla, jossa voi runsaan viikon ajan tehdä huikeita löytöjä, kiitos Taidemaalariliiton, jonka Teosvälitys esittelee noin 500 taiteilijan teoksia. Ja tietenkin on myös piipahdettava samassa rakennuksessa olevassa Galleria Septariassa, jossa on esillä muotoilija Sami Rinteen herkullista keramiikkaa.

Mainokset
kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Hei, minä tässä käyn kurkitsemassa vanhempia lastujasi, varsinkin taiteesta. On kiva lukea suomen taiteilijoista ja gallerioista. Tunnen vain muutamia viime matkoilta. KIITOS!

  2. Viides rooli sanoo:

    Minäkin teen sitä usein, käyn lukemassa vanhoja, kiinnostavia merkintöjä. Viime päivinä olen istunut Jura Jukolan (linkki löytyy sivupalkista Ars longa -otsikon alta), Italiassa asuvan suomalaisen miehen, mietteiden äärellä. Hän kertoo kiehtovalla tavalla italialaisesta historiasta ja taiteesta.

  3. marja-leena sanoo:

    Kyllä hyvin tunnen Juran blogin! Olen kauan lukenut ja ihaillut.