Oodi mummoille

Posted: maaliskuu 8, 2006 in Mietteitä

Maljanne, sisaret, onhan Kansainvälinen naistenpäivä! Ne, jotka kiireiltään ehtivät, voivat pääkaupunkiseudulla bailata naistaiteilijoiden seurassa Vanhalla (kiitos vinkistä, Merja!) tai pohtia Suomi-neidon roolia Helsingin yliopiston juhlasalissa. Ja kauniiksi lopuksi haluan muistaa Eeva Kilven sanoin myös edeltäneiden sukupolvien naisia; heitä jotka loivat meille nämä mahdollisuudet. Kyseinen runo löytyy teoksesta Animalia (WSOY, 1987).

Kun mummot kuolevat
heistä tulee kukkaniittyjä ja heinää
ja joistakin mummoista tulee puita
ja he humisevat lastenlastensa yllä,
suojaavat heitä sateelta ja tuulelta
ja levittävät talvella oksansa
lumimajaksi heidän ylleen.
Mutta sitä ennen he ovat intohimoisia.

Mainokset
kommenttia
 1. Tui sanoo:

  KIlven runo on aivan ihana, kiitos siitä!

 2. Viides rooli sanoo:

  Mukavaa, kun pidät siitä. Olen ihmetellyt, kun kukaan blogin vieraista ei ole reagoinut runoon. Minusta se on Kilveltä täysosuma.

 3. Viides rooli sanoo:

  Nimenomaan. Viimeinen virke muistuttaa, että myös mummoilla on menneisyys, eletty elämä.

 4. Tui sanoo:

  Pidän yllättävästä lopusta, joka asettaa kaiken edellä sanotun uuteen valoon, tekee mummoista moniulotteisia NAISIA. Mummous ei ole heidän määräävin piirteensä.

 5. satu sanoo:

  Mummoilla on muutakin kuin menneisyys naisina(kin); myös nykyhetki ja tulevaisuus.
  Kaunis runo

 6. Viides rooli sanoo:

  Toki, Satu, ja sinähän puhut kokemuksen rintaäänellä ;-) Mutta itse näen Kilven runon myös ikkunana menneisiin aikoihin. Mummot ovat ensirivillä menossa manan maille, mutta he ovat yhä lähimmäistensä elämässä läsnä, kukkaniittyinä ja puina.

 7. Viides rooli sanoo:

  Long live the grannies! :)

 8. satu sanoo:

  Turkulaistutkijat nyt löytäneet mielestään pätevän selityksen, miksi evoluutio on johtanut siihen, että naisgt tuppaavat pysymään hengissä vielä vaihdevusoien jälkeenkin.
  Pidempään vaihdevuosien jälkeen elävät naiset saavat kuulemma enemmän lapsenlapsia kuin nuorempana kuolleet, koska elossa olevat isoäidit pystyvät auttamisellaan kasvattamaan omien aikuisten lastensa perhekokoa ja lastenlastensa selviämistä aikuisikään.
  Tutkimuksessa havaittiin, että suomalaisäitien tyttäret saivat ensimmäisen lapsensa lähes kaksi ja puoli vuotta aikaisemmin, jos heidän oma äitinsä oli vielä elossa. Lisäksi he synnyttivät useampia lapsia ja nopeampaan tahtiin, jos heidän oma äiti oli auttamassa lastenlastensa syntyessä. Sama suuntaus oli nähtävissä myös kanadalaisäideillä.
  Tuo voi hyvinkin olla noin. Itse uskon, että nimenomaan lapsenlapset pitävät mummelit nuorina; luonnon oma solutason ultralift-laardi.
  ;-)

 9. Viides rooli sanoo:

  Ja tuosta tutkimuksesta, johon Satu viittaa, löytyy lisätietoa Hallattaren blogista http://hallatar.vuodatus.net/blog/93543