Iäisyyden soitantaa

Posted: 17 helmikuun, 2006 in Musiikki
Avainsanat:, , ,

Tänään mieleni piristyi heti aamusta, kun sain sähköpostissa JuuriJuhlan ohjelmiston. Espoossa huhtikuussa pidettävä kansanmusiikkitapahtuma on helmi satojen musiikkifestareiden joukossa, kiitos taiteellisena johtajana toimivan hanuristin Maria Kalaniemen, joka on halunnut järjestää massiivisten stadionkonserttien vastapainoksi intiimejä, koskettavia hetkiä, missä tärkeimpänä antina on musiikki, eivät valoshow ja kaljahanat.

Tunnustan avoimesti: olen kerta kaikkisen lumoutunut Kalaniemen sielukkaasta soitannasta. Hänen marraskuussa ilmestynyt levynsä Bellow Poetry on paras hankintani aikoihin; kiehtova musiikillinen matka, eräänlaista iäisyyden soitantaa, meditointia jossa ei sanoja kaivata. Palkeiden huokaukset ja hehku ovat purreet myös kotimaan rajojen ulkopuolella, sillä BP nousi heittäen World Music Charts Europe Top 20 -listan kymmenenneksi.

Kalaniemi on sanonut, että musiikissa häntä kiinnostaa hauraus, soittaminen siten, että tuntee lähes menevänsä rikki. Itse huomaan hiljentyneeni ja siirtyneeni ajatuksissani kovin, kovin kauas siinä vaiheessa, kun levyn viimeinen raita Matka alkaa soida. Niin käy joka kerta.

Bellow Poetry muistuttaa minua alati myös siitä, miten tympeäksi radiokanavien tarjonta on muuttunut. Miten kukaan voi enää löytää herkkiä, hiljaisia, kauniita ja hauraita sävyjä, kun joka tötteröstä tulee kohderyhmäajattelun nimissä juontajien mökää ja samoja kolmen minuutin pintaiskelmiä kymmeniä kertoja päivässä? Miten ihmiset voisivat innostua uudesta kotimaisesta kansanmusiikista, kun sitä ei edes kuule missään? Onneksi pian on huhtikuu.

kommenttia
  1. Tui sanoo:

    Viimeisen kappaleen kommenteistasi en voi olla muuta kuin samaa mieltä. Kapinaan!