Terveisiä marginaalista

Posted: helmikuu 10, 2006 in Teatteri
Avainsanat:, , ,

Jo aloituskuva on vangitseva. Valonheittimet syttyvät hitaasti yksitellen ristiinnauliten lopulta eturampissa seisovan nuoren miehen, joka paljastaa illan ohjelman: tänään tapetaan äiti.

Synkkä aloitus avaa tien, sosiaaliviranomainen Tellervo Hakaa lainatakseni, saatanan marginaalien maailmaan, missä viina virtaa, elokuvat ovat elämää suurempia, totuus harhaa ja vain harha totta. Ymmärtäkää oikein, nyt puhutaan namupalasta. Sillä sitä Tampereen Teatterin uutukainen, näyttelijänä tunnetun Esa Latva-Äijön kirjoittama ja ohjaama Taxikuski kaikessa lohduttomuudessaan on: äidin ja pojan suhteesta kertova trillerimäinen tarina, jonka absurdit käänteet ja sysimusta huumori pitävät otteessaan alusta loppuun asti.

Käsiohjelmassa Latva-Äijö tunnustaa maksavansa Martin Scorseselle takaisin sen, mitä hän on itse aikanaan mestarin elokuvalta saanut. Itselleni nousi mieleen Ron Howardin ohjaama Kaunis mieli (A Beautiful Mind, 2001), jossa Russell Crowe ui paranoidiseen skitsofreniaan sairastuvan matemaatikon nahkoihin. Leffafriikit voivat illan aikana huvittaa itseään bongailemalla viitteitä eri pätkistä.

Ja päätteeksi vielä yksi nosto: katsokaa tarkasti naapuria esittävää Mari Turusta. Hän tekee sen taas, kasvaa sivuosassa esityksen selkärangaksi.

Kommentointi on suljettu.