Absolutely Fabulous!

Posted: 1 helmikuun, 2006 in Kulttuurin kentällä
Avainsanat:,

Aloitan tietoisella harhautuksella, sillä en ota nyt luupin alle Joanna Lumleyn ja Jennifer Saundersin loisteliaasti tulkitsemia Patsya ja Edinaa, vaan peesaan tutkija Ulla-Maaria Mutasta, joka esittelee blogissaan kiinnostavan idean kunnallisen elinkeino- ja innovaatiopolitiikan uudistamiseen.

Norjalaisessa Lyngenin kunnassa Mutanen on tutustunut MIT-FabLabiin, avoimeen työpajaan, jota kuntalaiset koululaisista eläkeläisiin ja tutkijoista yrittäjiin saavat käyttää ilmaiseksi. Kyse ei ole norjalaisten omasta keksinnöstä, vaan maailmanlaajuisesta verkostosta, jossa työpajojen tavoitteet, opetus, tapahtumat ja tuotokset muovautuvat paikallisen väestön tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Olennaista FabLabissa on se, että siinä hyödynnetään jo olemassaolevia resursseja: yliopistojen, yritysten, kuntien ja valtion henkilökuntaa, tiloja ja välineitä. Myös kolmas sektori, vapaaehtoisten kokemukset ja tietotaito, on vahvasti mukana. Nykyisten FabLabien toiminnassa tietoteknologia on korostuneessa asemassa, mutta mikäänhän ei estä suomalaisia laventamasta painotusta esimerkiksi kulttuuristen intressien ja taideaineiden suuntaan.

Kommentointi on suljettu.